3 augusti 2012

Lillemans nya favoritmat.




 Potatis- och purjolökssoppa. ca 6 pers.

8-10 st medelstora potatisar
1,5 purjolök ( beroende på storlek )
1 - 1,5 L vatten (späd efter hand )
2 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
                                                 ( efter tycke och smak tillsätt ev ½ hönsbuljongtärning)
                                                 1 msk timjan
                                                  smör

Skala och skär potatisen i bitar ( lite större än tärningar ). Skölj och skiva purjolöken, vill man inte ha en grön nyans på soppan hoppar man över " bladen".
Hetta upp en större kastrull och fräs potatis och purjolök i lite smör så att de mjuknar men inte får någon färg.
Tillsätt så vattnet (ska helst täcka grönsakerna helt ), koka upp. Låt koka i ca 20 min eller tills dess att potatisen är mjuk. Mixa soppan slät.
Koka upp soppan igen och krydda efter tycke och smak med lite salt och ev peppar.
Tillsätt timjan och grädde. Koka upp på nytt och låt puttra några minuter.
Är soppan för tjock späd med vatten och grädde.

Om så önskas strimla i lite rökt skinka.
Äts med fördel med en klick creme fraiche eller någon god Philadelfiaost som enkelt bara klickas i vid servering.

2 augusti 2012

Droppställning med tillbehör

Jaha ja så var det dax för första cytodosen då och mer med den.
Dagen startade med att det skulle sättas i en nål i "dosan" ( porth a cath ) för att kunna användas vid all medicinering och provtagning. Nålsättningen blev mycket jobbig både för mej och lilleman. Trött och sliten som han var efter den redan nu tuffa resa han påbörjat, kämpade han ruskigt för att slippa. Vi lyckades till slut att övertyga honom om att eftersom han fått emblaplåster så skulle det inte göra ont.
Men att försöka övertyga en 3åring att det inte gör ont att sticka en nål genom huden det kräver sin man/kvinna. Och eftersom han redan varit stucken i båda armvecken, båda händerna och ena foten den senaste veckan så förstår jag att han inte ville tro oss. Envisa 3 åringar tycker ju ganska så ofta att de vet bättre än alla andra.
Så äntligen var nålen på plats och jag insåg att jag behövde en dusch efter denna kampen.
Så påbörjades vårt nya liv med en ny följeslagare som sällskap-droppställningen. Till den blev nu lilleman kopplad dygnet runt och då skulle den ju med överallt.
Det startades den första cytodosen och till den hör kortisontabletter. Jag har nu lärt mej att de ev nybildade cancercellerna typ smälter av kortison så det var ju bra. Med kortisonet kommer en del biverkningar som humörsvängningar från glad till superarg på en tiondels sekund. Och en otroligt ökad aptit. Inte bara på mat utan på allt. Det skulle snart visa sej vara bra för det kommer perioder när de behandlade barnen helst inte äter alls. När varje cytodos är avklarad så ska kroppen genomvätskas med glykosdropp i 24 timmar. Och urinen mätas och kollas vid varje tillfälle lilla killen kissade. Åh va jag tyckte det var jobbigt att lära mej detta.
Några timmar efter den påbörjade behandlingen kom biverkning nr 2, jättehungrig. Vilket senare resulterade i kraftiga och många kräkningar. Tålde inte matlukt så det fick bli kalla köttbullar till mat denna dagen.....och fler dagar.
Men vi genomled denna dagen oxå och många dagar därtill.
Kvällen kom och natten med en superduktig kille som trots att han vaknade varannan timme och var kissnödig inte kissade i blöjan en en endaste gång!!!!  Detta var mycket bra gjort för han fick 80 ml extra vätska intravenöst i timmen och att han bara varit torr på nätterna någon vecka innan sjukdomen konstaterades. Min riddare!!!!!
Droppumpens tickande ljud avbröts då och då av en och annan inflygande helikopter. De dånar riktigt rysligt mycket när de ska landa på granntaket. Men man vänjer sej visst med det mesta.
Återkommer till allt detta säkerligen igen.

Midsommar

 Mitt i allt detta ska det firas midsommar

 Det ska traditionsenligt detta år åkas traktor till årets plats för blomplockning till midsommarstången.

När sedan mellersta sonen kommer springandes med de mest fantastiska blommor i handen och med orden att de är bara till hans mamma. Då brister det och jag får skylla på att jag är kissnödig och vackert kliva ut i skogskanten och sätta mej med ryggen mot barnen. Och låtsaskissa och torka tårarna!!! Jag orkade inte riktigt med att berätta för alla andra vuxna varför tårarna rinner.

Tvingar sen även stora sonen att vara med på bild.                                                                                    Dock inte lika lycklig som mellersta sonen.



Sen ska de plockade blommorna med stor koncentration träs in under björkriset i den redan lövade stången. 













Årets första dopp ska ju tas oxå. Men badkrukan till mamma höll sej kvar på stranden. Det hade nog krävts mer än ett glas rosé i solen 3 timmar innan för att få mej i vattnet denna dag. För SÅÅÅ varmt var det inte.

1 augusti 2012

Vårat nya hem

Dag 3 i sal 3

Snart nog skulle vi få lära oss att leva ett helt nytt liv. Livet som sjukhusboende skulle snart nog bli vår vardag. Svårt att sätta sej in i innan man hamnar där. 
Denna dag 3 på ackis skulle visa sej bli ganska rörig av flera anledningar. Vi hade på morgonen ett möte med läkaren som tillsammans med läkaren på MSE var ansvariga för lillemans behandling. Som tur var så jobbade sambon bara några kvarter ifrån sjukhuset. För när han väl kommer till avdelningen så avbokar läkaren mötet med anledningen att "det har kommit annat emellen". idag vet jag ett detta annat förmodlingen är en annan patient. Kan man inte säga det då??? Ja ja en ganska butter sambo återvänder till jobbet.
Jag och lilleman hinner med en tur till lekterapin. En helt ny värld och tillvaro börjar ta form. Kunde nog aldrig innan föreställa mej att det skulle vara ett ställe helt för barnen. Bara säg vad du vill göra sa Åsa till lilleman när vi kom så ska vi se om vi kan fixa det. 
Vattenlek inomhus vilken grej!
Lilleman som knappt hade kunnat lära sej prata ordentligt, hade nu en helt ny värld att försöka lära sej hantera. Han kände sej nog väldigt vilsen. Men lite hittade vi allt att sysselsätta oss med. Men orken fanns inte riktigt vare sej fysiskt eller psykiskt. Det blev någon timme där. Sen fick han låna med sej massor med roliga favvoleksaker till rummet. 
Det blev lunchtid och lilleman som fastade fick lära sej även detta nya, att inte få äta när man är hungrig. 
Strax efter lunch hade vi ett nytt bokat möte med läkaren. Så en ganska urless sambo kom till sjukhuset för andra gången denna dagen. Nu så blev mötet av. Han berättade för oss hur behandlingen kommer att läggas upp. Och när han säger att det kommer att röra sej om flera månader på sjukhus så var det som att han stängde in mej i en plåtburk. ( vet ju bättre nu att vad är några månader på sjukhus när vissa tillbringar flera år där) För alla ord som sedan sas ekade bara runt i mitt huvud.
Han visade oss schemat över de cytostatikabehandlingar och övriga mediciner lilleman skulle komma att få. Han kunde lika gärna ha visat mej periodiska systemet på japanska, för det var nog inget av det som jag då trodde att jag skulle förstå. Ja det visar sej ju senare att man lär sej leva med även det.
Nu så här i efterhand kan jag nog lungt säga att det var nog tur att vi var båda föräldrarna på plats.

Sen var det då dax för nästa tur till sovdoktorn och övertala lilleman att detta inte var något farligt alls och att det inte skulle ta så lång tid. Att lura det lilla barnet med att säga att " du kommer att vara hos mamma hela tiden" Ja jag hoppas att han har överseende den dagen han inser att jag inte var där hela tiden. Många tankar och funderingar hinner man med även om denna narkos bara varade ca 45 minuter.  Promenerar till ICA på hörnet och inhandlar lite gottis och en tidning. Lagom tillbaka på avdelningen så ringer de från uppvaket och talar om att nu var jag välkommen dit. Så jag sitter där vid lillemans sida och väntar när han vaknar. Han verkar tro att jag har gjort det hela tiden och verkar inte bry sej så mycket om att det är i ett annat rum.....
Vi vuxna är nog världsmästare på att spela ett spel för våra barn att allt bara är som vanligt. Hur kan det vara som vanligt när man denna 3:e kvällen ska göra kväll i sal nr 3????
Och nu kommer alla tankarna om hur vår framtid kommer att se ut. Och hur kommer lilleman att ta alla dessa starka mediciner, kommer han att ligga där i sängen blek och inte vilja äta och bara tyna bort. Eller kommer det att bli som sköterskorna säger att vi kommer få många fina dagar på lekterapin och vår tid på sjukhuset snart är över???? jo det ville man ju gärna tro men vågade nog inte riktigt.
Detta blev ett jättelångt inlägg inser jag nu. Ska försöka skriva lite kortare framöver men det är ju mycket nytt så här i början. Hoppas ni orkar läsa.

provar att skriva från mobilen.

Det är ett tag sen som jag uppdaterade här.
Men jaghoppas att ni förstår att då har  vi det riktigt bra. Eller i allafall så
bra vi kan. Dagarna har rullat på lilleman är i topp. Far runt som om han  aldrig riktigt orkat
göra förrut. Allt bus en 3åring brukar göra har han visst samlat
på hög och tagit igen på en gång.
Annars så bygger vi trapp kombinerad altan. Och det tar ju en
hel del tid även om jag tycker att det har gått förvånandsvärt bra.
Mer om vad som vi pysslar med kommer inom kort.
Vi har nu bara 1planerad behandling kvar på ackis!
Så nu umgås vi här hemma till max. Kram gott folk.

Datumet i detta inlägget stämmer inte det är skrivet för ett par dagar sedan.